Най-добрите европейски работодатели за 2024 година

Най-добрите европейски работодатели за 2024 година Снимка: fortune.com

Класацията, публикувана в сп. Fortune, е резултат на проучване сред 2 милиона европейски служители, които са отговорили на 1.3 милиона въпроси

Европейските работодатели традиционно са сред най-добрите в света. Европейските компании предлагат едни от най-високите средни заплати, при най-добър баланс между професионален и личен живот. Европейските държави едни от първите експериментираха четиридневната работна седмица, предлагайки и редица други бонуси за служителите.

Според класацията, наречена „100-те най-добри компании за работа в Европа“, служителите в първите 10 от списъка са по-мотивирани и се чувстват комфортно на работното си място. Отново в първите 10 компании почти 90% от работниците съобщават, че полагат допълнителни усилия, за да си свършат работата. Може би изненадващо, но двигател в случая се оказва добрата колегиална атмосфера. Ако в компанията цари дух на сътрудничество, работниците ѝ са със 108% по-склонни да работят допълнително. 

Според проучването, отново добрата трудова атмосфера е най-важната причина за дългосрочна работа в една компания. Този фактор задържа на работните им места почти 86% от служителите на най-добрите работодатели. Според отговорите им, те вярват, че работата им е смислена и им създава чувство за цел. За около 60% от работещите причината да се задържат дългосрочно на работното си място е доброто заплащане, дори в неколегиална трудова среда. 

Освен това според доклада в компаниите на най-добрите работодатели иновациите са с 66% повече от средното за Европа. Служителите им ценят факта, че им се предлага непрекъснато обучение и възможности за развитие

Ето и десетте най-добри европейски работодатели. Класацията оглавява транспортната куриерска фирма DHL Express Europe. Тя има 45 000 европейски служители, а европейската ѝ централа е в Германия. На второ място се класира европейското подделение на американската биотехнологична и фармацевтична компантия AbbVie, която дава работа на 13 000 европейци. Третата позиция заема Hilti, с предмет на дейност строителство и инфраструктура. Централата на Hilti е в Лихтенщайн, а броят на европейските ѝ служители – 18 270. 

В европейските хотели на американската хотелска верига Hilton работят близо 23 000 граждани на Европа, които са класирали работодателя си на четвърто място. Петото място също е заето от европейските клонове на американската компания Cisco, работеща в сферата на информционните технологии. Нейните служители в Европа са 13 200 души. И шестата позиция е за работодател от САЩ – заема я Stryker с различните си производства, свързани с медицинските технологии. В европейските ѝ структури работят почти 14 300 души. 

Германският финансово-застрахователен гигант Allianz е класиран на седма позиция, но дава работа на най-много европейци – в поделенията му работят 100 000 души

Осма в списъка е британската компания за търговия на дребно Specsavers- работодател за 35 140 европейци. Отново американска компания с близо 4700 служители в Европа заема деветото място – това е биотехнологичния и фармацевтичен гигант Agilent Technologies. В същата област работи и десетата компания в класацията – италианската Chiesi Europe, в която работят над 4 730 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: